UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Ciasteczko (formalnie HTTP Cookie, w skrócie ang. cookie, tłumaczone czasem niepoprawnie jako plik cookie) – mały fragment tekstu, który serwis internetowy wysyła do przeglądarki i który przeglądarka wysyła z powrotem przy następnych wejściach na witrynę...

WIĘCEJ informacji - kliknij w link poniżej:

https://pl.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookie

 

 boton azul   strona mpotega

wystepy

1a

7 6 5 6
sobota, 05 sierpień 2017 06:39

Atrakcyjni

Napisał
Oceń ten artykuł
(1 głos)

     Pierwszego dnia lipca o godzinie 6:00 dwie grupy młodzieży naszej szkoły wyruszyły do Hiszpanii na niepowtarzalne doświadczenie kulinarnych śródziemnomorskich praktyk w ramach projektu Erasmus+ „Atrakcyjni na rynku pracy”. Przyjechali na lotnisko Okęcie, skąd dolecieli do hiszpańskiej Malagi. Tu 2 grupy rozdzielają się. Jedna 16-sto osobowa pod opieką p. Artura Bojara i p. Adama Olszewskiego pojechała do Kordoby (najgorętsze miasto Hiszpanii). Druga grupa 14-sto osobowa pod opieką pani Katarzyny Rostkowskiej i pani Ewy Skorupskiej wyruszyła do Martos (niewielkie miasto, którego patronka św. Marta jest też patronką kucharzy).


    Najpierw zwiedziliśmy swoje miasta oprowadzani przez miejscowych przewodników, następnie poznaliśmy miejsca praktyk. Powoli oswajając się z językiem hiszpańskim i tutejszą kulturą.  A następnego dnia - do pracy! Kalmary, langustynki, kraby, małże, ośmiornice oraz pospolite ziemniaki przekształciły się w naszych rękach z pomocą przyjaznego personelu kuchni we wspaniałe dania owoców morza. Hiszpańscy kucharze interesują się też polską kuchnią, więc poznali dzięki naszym umiejętnościom kulinarnym smak schabowego, pierogów itp. Po powrocie z praktyk był czas, aby zregenerować siły w basenie, a wieczorami by poznać uroki hiszpańskich miast.
    Nasze doświadczenia wzbogaciły dłuższe i krótsze wycieczki. W Granadzie chłoneliśmy piękno Alhambry- warownego pałacu z XIII wieku oraz wspaniałej gotycko- renesansowej katedry. W Maladze oprócz uroków miasta ucieszyły nas  kąpiele morskie i słoneczne w Morzu Śródziemnym falującym  u stóp Gór Betyckich. Dużo wrażeń i wiedzy dostarczyły nam lokalne wycieczki do gajów oliwnych, fabryki oliwy, kilkukrotne wejścia o wschodzie i zachodzie słońca na górę La Penia w Martos oraz zwiedzanie sławnej Mezquity z VIII wieku w Kordobie.
    Cztery tygodnie w górzystej i oliwnej hiszpańskiej Andaluzji  upłynęły bardzo szybko. Wzbogaceni o niepowtarzalne doświadczenia i umiejętności, z dyplomami i świetnymi referencjami, z radością przeżytej przygody (tak, praca w hiszpańskiej kuchni okazała się wspaniałą przygodą!) wróciliśmy do Polski zabierając ze sobą tą słoneczną pogodę.
    Dziękujemy wszystkim osobom zaangażowanym w powstanie i realizację projektu „Atrakcyjni na rynku pracy” finansowanego w ramach środków z Erasmus+, który tak bardzo wzbogacił zawodowe, kulturowe i życiowe doświadczenia naszej młodzieży. To były bardzo atrakcyjne wakacje połączone z nie mniej atrakcyjną pracą. Szczególną wdzięczność wyrażamy panu Dyrektorowi Eugeniuszowi Święckiemu, panu Łukaszowi Godlewskiemu.

Czytany 1145 razy

logofooter

Kontakt

Zespół Szkół
Ogólnokształcących i Zawodowych
im. J. Iwaszkiewicza
w Ciechanowcu


  • Telefon Dyrektor
    mgr Eugeniusz Święcki
    (86) 277 11 35
Top