fundacja mikolaja     boton azul    DSC 0446c
 76a9c570815d194f9faa79fc9f82cc22 L         wywiadowkagr2
         
1a 8 6  6  5
czwartek, 06 grudzień 2018 11:31

Udział naszych uczniów w seminarium pt. : "Polska wołowina wraca na stoły."

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

W dniach 27 - 29 listopada 2018 roku uczniowie klas technikum kierunku: technik żywienia i usług gastronomicznych wraz z nauczycielami przedmiotów gastronomicznych panią Eweliną Kozłowską i panią Karoliną Wojtkowską mieli okazję wziąć udział w seminarium zatytułowanym : "Polska wołowina wraca na stoły."


Szkolenie odbyło się w Warszawie gdzie uczniowie wysłuchali szeregu wykładów na poniższe tematy:


1. Rynek wołowiny w Polsce, UE i na świecie - tendencje i perspektywy; standardy produkcji dobrej jakości wołowiny.
2. Jak rozwijać siebie i budować dobro społeczne.
3. Wartość odżywcza i prozdrowotna mięsa czerwonego i jego znaczenie w diecie człowieka.
4. Produkty regionalne i tradycyjne - promocja i sprzedaż; programy i systemy jakości żywności, rolniczy handel detaliczny.
5. Proces przygotowania młodych ludzi do prowadzenia biznesu związanego z żywnością.
6. Jak wyżywić ludzkość w przyszłości czyli współczesne trendy w produkcji i przetwórstwie żywności - osiągnięcia i wyzwania.
7." BHP żywności".


Zajęcia były prowadzone min. przez profesorów wykładających w różnych krajach i na różnych kontynentach: Prof. dr hab. Jarosław Olav Horbańczuk, Prof. dr hab. Henryk Mruk, a także Prof. nadzwyczajny Agnieszka Wierzbicka , Izabella Byszewska - Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Aneta Englot, Monika Ostrowska, Józef Wojewódzki - hodowca bydła mięsnego, Wiceprezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.
Oprócz części teoretycznej młodzież uczestniczyła w pokazach kulinarnych prowadzonych przez Szefa Kuchni Bartłomieja Heba, członka mistrzowskiej grupy Polish Barbecue Team oraz Błażeja Świerżewskiego.
Seminaria zakończyły się rozdaniem dyplomów wręczonych przez Dyrektora Centrum Szkoleniowo Konferencyjnego KZRS "SCh" Błażeja Świerżewskiego - absolwenta naszej szkoły.
Oczywiście czas spędzony w Warszawie to nie tylko nauka. Trzydzieste Piętro Pałacu Kultury nie było nikomu straszne i mogliśmy podziwiać widok Warszawy nocą. Uczniowie zaprezentowali swoje umiejętności w grze w kręgle oraz niespożyte zapasy energii podczas buszowania w centrum handlowych Złote Tarasy.

Czytany 82 razy

logofooter

Kontakt

Zespół Szkół
Ogólnokształcących i Zawodowych
w Ciechanowcu


  • p. o. Dyrektora Szkoły
    mgr Ewa Radziszewska
    (86) 277 11 35
Top