boton azulpodreczniki2019
fundacja mikolaja          Pilecki Cegiełka

wystepy

         
1a 8 6  6  5
czwartek, 08 marzec 2018 11:22

Informacje i aktualniści

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Technik żywienia i usług gastronomicznych - Informacje i aktualniści

 

 

 

Uczniowie w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych w ciągu 4 lat nauki zdobywają szeroką wiedzę z zakresu technologii produkcji potraw, organizacji usług gastronomicznych i planowania żywienia.

Ten kierunek kształcenia obejmuje dwie kwalifikacje zawodowe: TG.07 - Sporządzanie potraw  i napojów oraz TG.16 - Organizacja żywienia i usług gastronomicznych. W ramach tych kwalifikacji realizowane są następujące przedmioty:

 

 

 1. Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem.

 

1

Jest to najważniejszy z przedmiotów, obejmuje on charakterystykę towaroznawczą wszystkich grup produktów spożywczych i ich zastosowanie w produkcji gastronomicznej. Młodzież uczy się  zasad prawidłowego przygotowywania różnego rodzaju potraw, wie jak zapobiegać stratom witamin, jak dobierać produkty, aby potrawy były smaczne, zdrowe i ładnie wyglądały. Przedmiot ten jest bardzo obszerny, uczniowie musza dokładnie zapoznać się  ze sposobami obróbki żywności, dlatego ważna jest systematyczna praca.


 2. Wyposażenie zakładów gastronomicznych z higieną.

 2

 

 

Podczas tych zajęć uczniowie poznają maszyny, urządzenia i sprzęt wykorzystywany przy produkcji żywności. Zapoznają się również z zasadami projektowania zakładów gastronomicznych. Przedmiot ten obejmuje również wiedzę z zakresu bhp i systemów zapewnienia jakości żywności w gastronomii.

 


 3. Pracownia gastronomiczna

3

 

Podczas tych zajęć uczniowie przygotowują wybrane potrawy i napoje zgodnie z zasadami obowiązującymi w gastronomii. Pracując w grupach uczą się współpracy i organizacji.

 

 

 

 


 

 

 

4. Obsługa konsumenta

4

 

 

Jest to przedmiot, podczas którego uczniowie dowiedzą się jak planować produkcję potraw i napojów, sporządzać zapotrzebowanie surowcowe, kalkulować koszty i prowadzić rozliczenie działalności gastronomicznej. Młodzież pozna również podstawowe metody obsługi konsumentów, zastawę i bieliznę stołową.

 

 


 

5. Pracownia obsługi gości

 

 

 5

W trakcie tych zajęć młodzież wykorzysta w praktyce wiadomości dotyczące  obsługi konsumenta. Korzystając z pracowni obsługi konsumenta uczniowie będą przygotowywać salę do różnego rodzaju imprez okolicznościowych, rozliczać i dbać o sprzęt, zastawę i bieliznę stołową, tworzyć karty menu.

 

 

 

 


 

 

6. Zasady żywienia człowieka.

6W obrębie tego przedmiotu młodzież zapoznaje się z podstawowymi składnikami odżywczymi (białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy, składniki mineralne) występującymi w żywności, ich funkcją i przemianami w organizmie. Uczniowie potrafią obliczyć wartość kaloryczną potraw i zapotrzebowanie na składniki odżywcze.  Młodzież uczy się jakie produkty spożywcze są zdrowe a jakich powinniśmy unikać.

 

 


7. Pracownia planowania żywienia

7Układanie jadłospisów dla osób w różnym wieku, znajomość norm żywienia i wyżywienia. Ocena sposobu odżywiania, obliczanie wartości odżywczej i energetycznej potraw i posiłków. Proponowanie zamienników dla poszczególnych produktów. Tworzenie diet dla osób z różnymi schorzeniami.

Czytany 2165 razy Ostatnio zmieniany czwartek, 08 marzec 2018 12:09
Więcej w tej kategorii: Materiały i ćwiczenia »

logofooter

Kontakt

Zespół Szkół
Ogólnokształcących i Zawodowych
im. J. Iwaszkiewicza
w Ciechanowcu


  • Telefon Dyrektor
    mgr Eugeniusz Święcki
    (86) 277 11 35
Top