fundacja mikolaja     boton azul    DSC 0446c
 
         
1a 8 6  6  5
piątek, 09 marzec 2018 11:36

Potrawy pieczone z drobiu - sporządzanie skrzydełek pieczonych z nadzieniem mięsnym z kluskami drożdżowymi i surówką sezonową.

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Temat: Potrawy pieczone z drobiu - sporządzanie skrzydełek pieczonych z nadzieniem mięsnym z kluskami drożdżowymi i surówką sezonową.

1.Receptury:
a) skrzydełka pieczone skrzydelka
-skrzydełka 3 sztuki
-masło 10-20 g
-mięso mielone 300 g
-papryka konserwowa 30 g
-natka pietruszki
-koperek
Skrzydełka umyć, osuszyć i wyluzować. Paprykę konserwową pokroić w drobne kawałki. Posiekać natkę pietruszki i koperek. Mięso mielone doprawić i dodać rozdrobnioną paprykę i zieleninę. Skrzydełka faszerować przygotowaną masą mieloną, oprószyć przyprawami z wierzchu. Włożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować masłem i piec godzinę w 180 stopniach.

b) kluski drożdżowe
-mąka 300 g
-drożdże 10 g
-szczypta soli
-1 jajo
-masło 10 g
-mleko 150 ml
Do miski przesiać mąkę, podgrzać mleko do temp. 30 stopni i wlać do miski z mąką. Dodać pokruszone drożdże, wysterylizowane jajo, podgrzane masło i szczyptę soli. Wyrabiamy. Przykrywamy ścierką na 30 minut, aby wyrosło. W międzyczasie przebijać ciasto dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto wałkujemy i formujemy dowolny kształt. Na wrzącą i osolone wodę wrzucamy kluski i gotujemy, aż wypłyną na wierzch. Polewamy sosem lub masłem. Podajemy na ciepło jako dodatek do dania głównego.

2. Zastawa stołowa
- talerz do dania zasadniczego
- duży nóż i widelec do dania zasadniczego
- talerzyk zakąskowy

3. Wielkość porcji
a) skrzydełko nadziewane-150 gram
b) kluski drożdżowe-150-200 gram
c) surówka-100 gram


4.Ocena organoleptyczna
a)skrzydełko nadziewane
smak: mięsny, aromatyczny, czuć przyprawy,
zapach: mięsny
wygląd: zrumienione skrzydełko z mięsnym farszem w środku
konsystencja: mięso miękkie, chrupiąca skórka

b) kluski drożdżowe
smak: mączny, słony, ciasta drożdżowego
zapach: delikatny, mączny, ciasta drożdżowego drożdżowy
wygląd: kwadratowe kawałki ciasta drożdżowego gotowane w osolonej wodzie
konsystencja: miękkie kluski

Czytany 2350 razy Ostatnio zmieniany środa, 14 marzec 2018 13:31

logofooter

Kontakt

Zespół Szkół
Ogólnokształcących i Zawodowych
w Ciechanowcu


  • Telefon Dyrektor
    mgr Eugeniusz Święcki
    (86) 277 11 35
Top