fundacja mikolaja     boton azul    DSC 0446c
 
         
1a 8 6  6  5
piątek, 09 marzec 2018 11:31

Różyczki Milenki

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Różyczki Milenki

Składniki

Składniki:
• 30-40 dag mąki,
• 6 żółtek,
• 2 łyżki cukru pudru,
• 4,5 łyżki śmietany,
• 2 łyżki rumu,
• 1,5 łyżka masła,

Dodatkowo:
• konfitura wiśniowa,
• Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Ścieramy do niego masło na tarce, dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto nożem. Wyrabiamy a następnie pobijamy wałkiem do pojawienia się pęcherzyków powietrza.  Ciasto cienko wałkujemy (jak na pierogi). Wycinamy z niego koło w trzech rozmiarach. Każde koło nacinamy około 5-6 razy na brzegach. Składamy koła po trzy, jedno na drugim, od największego do najmniejszego. Miejsca łączeń smarujemy białkiem. Smażymy je na rozgrzanym oleju. Każdą różę wkładamy na olej „do góry nogami”. Smażymy z dwóch stron. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy wisienką.

 

rozyczka

rozyczki

Czytany 2379 razy

logofooter

Kontakt

Zespół Szkół
Ogólnokształcących i Zawodowych
w Ciechanowcu


  • Telefon Dyrektor
    mgr Eugeniusz Święcki
    (86) 277 11 35
Top