UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Ciasteczko (formalnie HTTP Cookie, w skrócie ang. cookie, tłumaczone czasem niepoprawnie jako plik cookie) – mały fragment tekstu, który serwis internetowy wysyła do przeglądarki i który przeglądarka wysyła z powrotem przy następnych wejściach na witrynę...

WIĘCEJ informacji - kliknij w link poniżej:

https://pl.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookie

  rekrutacja Pilecki Cegiełka

 

WYWIADÓWKA 25.05.2018 r. (piatek) godz. 17:00

x zjazd maly   Przechwytywanie2

boton azul fundacja mikolajakatalog online3strona mpotega

 

 
 

wystepy

         
1a 8 6  6  5
piątek, 09 marzec 2018 11:31

Różyczki Milenki

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Różyczki Milenki

Składniki

Składniki:
• 30-40 dag mąki,
• 6 żółtek,
• 2 łyżki cukru pudru,
• 4,5 łyżki śmietany,
• 2 łyżki rumu,
• 1,5 łyżka masła,

Dodatkowo:
• konfitura wiśniowa,
• Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Ścieramy do niego masło na tarce, dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto nożem. Wyrabiamy a następnie pobijamy wałkiem do pojawienia się pęcherzyków powietrza.  Ciasto cienko wałkujemy (jak na pierogi). Wycinamy z niego koło w trzech rozmiarach. Każde koło nacinamy około 5-6 razy na brzegach. Składamy koła po trzy, jedno na drugim, od największego do najmniejszego. Miejsca łączeń smarujemy białkiem. Smażymy je na rozgrzanym oleju. Każdą różę wkładamy na olej „do góry nogami”. Smażymy z dwóch stron. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy wisienką.

 

rozyczka

rozyczki

Czytany 848 razy

logofooter

Kontakt

Zespół Szkół
Ogólnokształcących i Zawodowych
im. J. Iwaszkiewicza
w Ciechanowcu


  • Telefon Dyrektor
    mgr Eugeniusz Święcki
    (86) 277 11 35
Top