fundacja mikolaja     boton azul    DSC 0446c
 
         
1a 8 6  6  5
piątek, 09 marzec 2018 11:25

Sporządzanie roladek drobiowych z omletem i papryką, puree ziemniaczanego i sałaty lodowej z jogurtem naturalnym

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Temat: Sporządzanie roladek drobiowych z omletem i papryką, puree ziemniaczanego i sałaty lodowej z jogurtem naturalnym.

1.Receptury:
a) Roladki drobiowe z omletem i paprykąroladki -2 pojedyncze piersi kurczaka
-2 jajka
- 2 łyżeczki mleka
-2 łyżeczki mąki
-szczypta przyprawy uniwersalnej
-papryka konserwowa lub np ogórek
-2-3 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
-3/4 – wody/bulionu
-przyprawy, ewentualnie marchewka i cebula
-sól, pieprz
-masło/olej do obsmażania
-nić do związania

Każdy filet nacinamy po długości, tak by otrzymać większy kawałek. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem, przyprawami.

Na malutkiej patelni smażymy omlety. Jedno jajko rozbijamy , mieszamy z 1 łyżeczką mleka, 1 płaską łyżeczką mąki oraz szczyptą soli lub przyprawy uniwersalnej. Wylewamy na rozgrzaną patelnię z roztopioną niewielką ilością masła. Smażymy pod przykryciem do czasu aż jajka się zetną. Zdejmujemy z patelni. Przygotowujemy 2 takie omlety.

Paprykę konserwową kroimy na cienkie paseczki.

Na środku każdego fileta układamy omlet. Na nim, przez środek, układamy paseczki papryki konserwowej, a boki posypujemy posiekaną natką. Całość zwijamy ściśle w roladę. Obwiązujemy nicią. Obsmażamy roladki na mocno rozgrzanym oleju, do złotego koloru.

Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy wodą, obkładamy warzywami.

Podpiekamy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
po upieczeniu kroimy w plastry.

b)puree ziemniaczane
- pół kilograma ziemniaków
- 3 łyżki masła
- 50 ml mleka lub śmietany
-1 łyżeczka soli
-koperek

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzić, odparować wodę, przecisnąć przez praskę. Dodać masło, śmietanę i posiekany drobno koperek. Dokładnie wymieszać. Podawać ciepłe z dodatkiem mięsnym.

c)sałata z jogurtem naturalnym
-sałata lodowa
-jogurt naturalny
-czosnek
-rzodkiewka
-przyprawy

Sałatę dokładnie umyć, wysuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Rzodkiewkę umyć, pokroić w plastry. Jogurt naturalny przełożyć do miski dodać przyprawy, czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. sałatę polać jogurtem z przyprawami.

2.Zasatwa stołowa
-talerz do dania zasadniczego
-duży nóż i widelec do dania zasadniczego
-talerzyk zakąskowy

3.Ocena organoleptyczna
a) roladka drobiowa z omletem i papryką
smak: mięsny, słony, wyrazisty, paprykowy
zapach: mięsny, czuć przyprawy
wygląd: zwinięta pierś z kurczaka z papryka i omletem w środku
konsystencja: mięso miękkie, nie suche

b)puree ziemniaczane
smak: ziemniaczany, koperkowy, słony, maślany
zapach: ziemniaczany, maślany
wygląd: kremowe ziemniaki z rozdrobnionym koperkiem
konsystencja: kremowa, jedwabista masa ziemniaczana z koperkiem
c)sałata z jogurtem naturalnym
smak: warzywny, słony, czosnkowy
zapach: czosnkowy
wygląd: sałata w kawałkach z rzodkiewką polane jogurtem naturalnym z przyprawami
konsystencja: sałata luźno ułożona, jogurt naturalny pół gęsta konsystencja

Czytany 2387 razy Ostatnio zmieniany piątek, 09 marzec 2018 11:29

logofooter

Kontakt

Zespół Szkół
Ogólnokształcących i Zawodowych
w Ciechanowcu


  • Telefon Dyrektor
    mgr Eugeniusz Święcki
    (86) 277 11 35
Top