boton azulpodreczniki2019
fundacja mikolaja          Pilecki Cegiełka

wystepy

         
1a 8 6  6  5
wtorek, 26 czerwiec 2018 09:29

Zagadnienia na egzaminy poprawkowe 2018

Napisał

terminy egz 2018

 

 

Zagadnienia na egzaminy poprawkowe 2018

 

 

L.P.   Przedmiot        
 Klasa         
      
Zagadnienia
               
1.   j. polski   1 C Liceum Ogólnokształcace      pobierz
               
2.    j. polski   2 B Liceum Ogólnokształcace     pobierz
               
3.    j. polski   2 A Technikum     pobierz
               
4.    j. angielski  

1 C Liceum Ogólnokształcace

2 C Liceum Ogólnokształcace

2 A Technikum

    pobierz
               
5.    j. rosyjski    1 C Liceum Ogólnokształcace     pobierz
               
6.   j. rosyjski     2 C Liceum Ogólnokształcace     pobierz
               
7.    matematyka    1 C Liceum Ogólnokształcace     pobierz
               
8.   matematyka     2 B Liceum Ogólnokształcace     pobierz
               
8 a   matematyka  

2 B Liceum Ogólnokształcace

PRZYKŁADOWY ARKUSZ

    pobierz
               
9.   matematyka    1 A Technikum     pobierz
               
10.   matematyka   3 A Technikum     pobierz
               
 11.    biologia    2 A Technikum      pobierz
               
 12.   historia    1 C Liceum Ogólnokształcace      pobierz
               
 13.    historia    1 A Technikum      pobierz

Rekrutacja 2018/2019 marzec

Rekrutacja 2018/2019

Temat: Potrawy duszone z mięsa mielonego - sporządzanie zrazów w sosie warzywnym, surówki z białej kapusty, ziemniaków z wody oraz musu z kaszy manny.

1.Receptury:
a)ZRAZY z MIĘSA MIELONEGO, SOS WARZYWNY zrazy
-mięso mielone  wieprzowe 250g
-1 jajo
-bułka czerstwa 30g
-cebula 40g
-marchew 150g
-pietruszka 80g
-seler 80 g
-mąka pszenna 10g
-śmietana 18% 30g
-olej 70ml
-bułka tarta 20g
-sól i pieprz do smaku
Przeprowadź obróbkę wstępną surowców. Rozdrobnij warzywa korzeniowe i ugotuj je. Sporządź masę z namoczonej, odciśniętej i posiekanej bułki czerstwej oraz mięsa mielonego. Dodaj rozdrobnioną w kostkę i podsmażoną na części oleju cebulę. Wyrób masę z jajem i dopraw do smaku. W przypadku, gdy masa jest za rzadka dodać bułkę tartą. Uformuj z masy mięsnej 3 wałki, obtaczaj w mące i obsmaż na pozostałym oleju. Przełóż zrazy do rondla , podlej wodą i duś około 20 minut. Wywar z mięsa dodaj do ugotowanych warzyw, zblenderuj je, zabiel śmietaną i dopraw do smaku. Pokrojone w grube plastry zrazy ułóż na sosie warzywnym.

b)SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY
-kapusta biała 200g
-marchew 50g
-jabłka 100g
-śmietana 18% 30g
-musztarda 5g
-sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku
Przeprowadź obróbkę wstępną surowców. Odstaw na 15 minut poszatkowana i posoloną kapustę. Rozdrobnij marchew w słupki długości około 6 cm i grubości 1 mm. Rozdrobnij w słupki obrane jabłka i skropl je sokiem z cytryny. Wymieszaj rozdrobnione surowce i połącz je z musztardą i śmietaną. Dopraw do smaku. Wyporcjuj na 3 równe części.

c)ZIEMNIAKI Z WODY 
-ziemniaki 700g
-sól do smaku


d)MUS Z KASZY MANNY
-mleko 300ml
-kasza manna 30g
-cukier 30g
-szczypta soli
-jajko
-1/3 soku malinowego
-owoce do dekoracji
Na mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i szczypty soli gotujemy kasze mannę i odstawiamy do wystygnięcia. Żółtko ucieramy z cukrem na kogel-mogel. Białko jajka ubijamy na puszystą piane z dodatkiem soli. Wystudzona kasze mannę ubijamy mikserem, dodajemy utarte żółtka, a następnie powoli wlewamy sok. Gdy składniki dobrze się połączą, dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Przekładamy do pucharków i dekorujemy ulubionymi owocami.

2.Zastawa stołowa
a)ziemniaki z zrazami z mięsa mielonego:
duży talerz do dania zasadniczego i duży nóż i widelec do dania zasadniczego
b)surówka z białej kapusty
talerzyk zakąskowy
c)mus z kaszy manny
pucharek, mała łyżeczka deserowa i podstawka

3.Wielkość porcji
a)ziemniaki-200g
b)zrazy z sosem-200g
c)surówka-100g
d)mus-100g

4.Ocena organoleptyczna
a)zrazy wieprzowe
smak: mięsny, słony, wyrazisty
zapach: mięsny
wygląd: podłużne, owalne kotlety
konsystencja: sklejone mięso, miękkie mięso po smażeniu i duszeniu
b)sos
smak: warzywny, słony
zapach: warzywny
wygląd: zblendowane warzywa na gładki sos
konsystencja: gładka, gęsta
c)surówka
smak: warzywny, słony
zapach: warzywny
wygląd: rozdrobnione warzywa w słupki
konsystencja: połączone warzywa z zaprawą
d)mus z kaszy manny
smak: słono-słodki, owocowy
zapach: słony
wygląd: kremowy mus z dodatkami owoców
konsystencja: półpłynny mus

Temat: Potrawy smażone z mięsnej masy mielonej-sporządzanie sznycla ministerskiego z kapustą zasmażaną z jabłkiem i ziemniakami smażonymi.

1.Receptury: sznycel ministerski
a)sznycel ministerski
-łopatka 300g
-jaja 50g
-bułka czerstwa 40g
-cebula  40g
-sól, pieprz
-chleb tostowy na grzanki
-bułka tarta
-olej
Sporządzić  mięsną masę mieloną. Podzielić na 3 porcje. Formować kształt prostokątny, grubość około 1,5 cm. Panierować w bułce tartej z grzankami. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

b)kapusta zasmażana z jabłkiem
-kapusta biała 300g
-jabłko 1 sztuka
-masło
-mąka pszenna 15 g
-musztarda 8 g
-sól, pieprz, cukier
-sok z cytryny
Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców. Ugotuj poszatkowaną kapustę w małej ilości wody z solą, cukrem. Zagęścić kapustę zasmażką I stopnia. Jabłka pokroić w słupki, skroplić sokiem z cytryny, wymieszaną kapustę doprawić do smaku, podgrzać i porcjować.

c)ziemniaki smażone
-ziemniaki 600g
Przeprowadzić obróbkę wstępną ziemniaków. Pokroić ziemniaki w zapałkę. Rozgrzać olej na patelni. Wrzucić jedną warstwę, smażyć na wolnym ogniu bez przykrycia. Mieszać co jakiś czas. Po usmażeniu można przełożyć na ręcznik papierowy aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. 

2.Zastawa stołowa
duży talerz do dania zasadniczego, nóż i widelec do dania zasadniczego, talerzyk zakąskowy

3. Ocena organoleptyczna
a)sznycel ministerski
smak: mięsny, cebulkowy, czuć intensywnie przyprawy
zapach: mięsny, czuć przyprawy
wygląd: prostokątny, zrumieniony kotlet w panierce z grzankami
konsystencja: mięso nie rozpadające się


b) kapusta zasmażona z jabłkiem
smak: mączny, kapustny, słodkie jabłko
zapach: kapustny
wygląd: kremowa sałatka kapustno-jabłkowa
konsystencja: miękka kapusta z jabłkiem pokrojonym w słupki

c)ziemniaki smażone
smak: ziemniaczany, słony, czuć przyprawy
zapach: ziemniaczany
wygląd: cienkie zrumienione ziemniaki
konsystencja: miękkie ziemniaki, skórka chrupiąca.



Temat: Potrawy pieczone z drobiu - sporządzanie skrzydełek pieczonych z nadzieniem mięsnym z kluskami drożdżowymi i surówką sezonową.

1.Receptury:
a) skrzydełka pieczone skrzydelka
-skrzydełka 3 sztuki
-masło 10-20 g
-mięso mielone 300 g
-papryka konserwowa 30 g
-natka pietruszki
-koperek
Skrzydełka umyć, osuszyć i wyluzować. Paprykę konserwową pokroić w drobne kawałki. Posiekać natkę pietruszki i koperek. Mięso mielone doprawić i dodać rozdrobnioną paprykę i zieleninę. Skrzydełka faszerować przygotowaną masą mieloną, oprószyć przyprawami z wierzchu. Włożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować masłem i piec godzinę w 180 stopniach.

b) kluski drożdżowe
-mąka 300 g
-drożdże 10 g
-szczypta soli
-1 jajo
-masło 10 g
-mleko 150 ml
Do miski przesiać mąkę, podgrzać mleko do temp. 30 stopni i wlać do miski z mąką. Dodać pokruszone drożdże, wysterylizowane jajo, podgrzane masło i szczyptę soli. Wyrabiamy. Przykrywamy ścierką na 30 minut, aby wyrosło. W międzyczasie przebijać ciasto dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto wałkujemy i formujemy dowolny kształt. Na wrzącą i osolone wodę wrzucamy kluski i gotujemy, aż wypłyną na wierzch. Polewamy sosem lub masłem. Podajemy na ciepło jako dodatek do dania głównego.

2. Zastawa stołowa
- talerz do dania zasadniczego
- duży nóż i widelec do dania zasadniczego
- talerzyk zakąskowy

3. Wielkość porcji
a) skrzydełko nadziewane-150 gram
b) kluski drożdżowe-150-200 gram
c) surówka-100 gram


4.Ocena organoleptyczna
a)skrzydełko nadziewane
smak: mięsny, aromatyczny, czuć przyprawy,
zapach: mięsny
wygląd: zrumienione skrzydełko z mięsnym farszem w środku
konsystencja: mięso miękkie, chrupiąca skórka

b) kluski drożdżowe
smak: mączny, słony, ciasta drożdżowego
zapach: delikatny, mączny, ciasta drożdżowego drożdżowy
wygląd: kwadratowe kawałki ciasta drożdżowego gotowane w osolonej wodzie
konsystencja: miękkie kluski

piątek, 09 marzec 2018 11:31

Różyczki Milenki

Napisał

Różyczki Milenki

Składniki

Składniki:
• 30-40 dag mąki,
• 6 żółtek,
• 2 łyżki cukru pudru,
• 4,5 łyżki śmietany,
• 2 łyżki rumu,
• 1,5 łyżka masła,

Dodatkowo:
• konfitura wiśniowa,
• Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Ścieramy do niego masło na tarce, dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto nożem. Wyrabiamy a następnie pobijamy wałkiem do pojawienia się pęcherzyków powietrza.  Ciasto cienko wałkujemy (jak na pierogi). Wycinamy z niego koło w trzech rozmiarach. Każde koło nacinamy około 5-6 razy na brzegach. Składamy koła po trzy, jedno na drugim, od największego do najmniejszego. Miejsca łączeń smarujemy białkiem. Smażymy je na rozgrzanym oleju. Każdą różę wkładamy na olej „do góry nogami”. Smażymy z dwóch stron. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy wisienką.

 

rozyczka

rozyczki

Temat: Sporządzanie roladek drobiowych z omletem i papryką, puree ziemniaczanego i sałaty lodowej z jogurtem naturalnym.

1.Receptury:
a) Roladki drobiowe z omletem i paprykąroladki -2 pojedyncze piersi kurczaka
-2 jajka
- 2 łyżeczki mleka
-2 łyżeczki mąki
-szczypta przyprawy uniwersalnej
-papryka konserwowa lub np ogórek
-2-3 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
-3/4 – wody/bulionu
-przyprawy, ewentualnie marchewka i cebula
-sól, pieprz
-masło/olej do obsmażania
-nić do związania

Każdy filet nacinamy po długości, tak by otrzymać większy kawałek. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem, przyprawami.

Na malutkiej patelni smażymy omlety. Jedno jajko rozbijamy , mieszamy z 1 łyżeczką mleka, 1 płaską łyżeczką mąki oraz szczyptą soli lub przyprawy uniwersalnej. Wylewamy na rozgrzaną patelnię z roztopioną niewielką ilością masła. Smażymy pod przykryciem do czasu aż jajka się zetną. Zdejmujemy z patelni. Przygotowujemy 2 takie omlety.

Paprykę konserwową kroimy na cienkie paseczki.

Na środku każdego fileta układamy omlet. Na nim, przez środek, układamy paseczki papryki konserwowej, a boki posypujemy posiekaną natką. Całość zwijamy ściśle w roladę. Obwiązujemy nicią. Obsmażamy roladki na mocno rozgrzanym oleju, do złotego koloru.

Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy wodą, obkładamy warzywami.

Podpiekamy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
po upieczeniu kroimy w plastry.

b)puree ziemniaczane
- pół kilograma ziemniaków
- 3 łyżki masła
- 50 ml mleka lub śmietany
-1 łyżeczka soli
-koperek

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzić, odparować wodę, przecisnąć przez praskę. Dodać masło, śmietanę i posiekany drobno koperek. Dokładnie wymieszać. Podawać ciepłe z dodatkiem mięsnym.

c)sałata z jogurtem naturalnym
-sałata lodowa
-jogurt naturalny
-czosnek
-rzodkiewka
-przyprawy

Sałatę dokładnie umyć, wysuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Rzodkiewkę umyć, pokroić w plastry. Jogurt naturalny przełożyć do miski dodać przyprawy, czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. sałatę polać jogurtem z przyprawami.

2.Zasatwa stołowa
-talerz do dania zasadniczego
-duży nóż i widelec do dania zasadniczego
-talerzyk zakąskowy

3.Ocena organoleptyczna
a) roladka drobiowa z omletem i papryką
smak: mięsny, słony, wyrazisty, paprykowy
zapach: mięsny, czuć przyprawy
wygląd: zwinięta pierś z kurczaka z papryka i omletem w środku
konsystencja: mięso miękkie, nie suche

b)puree ziemniaczane
smak: ziemniaczany, koperkowy, słony, maślany
zapach: ziemniaczany, maślany
wygląd: kremowe ziemniaki z rozdrobnionym koperkiem
konsystencja: kremowa, jedwabista masa ziemniaczana z koperkiem
c)sałata z jogurtem naturalnym
smak: warzywny, słony, czosnkowy
zapach: czosnkowy
wygląd: sałata w kawałkach z rzodkiewką polane jogurtem naturalnym z przyprawami
konsystencja: sałata luźno ułożona, jogurt naturalny pół gęsta konsystencja

Temat: Ciasto ziemniaczane - sporządzanie kotletów ziemniaczanych i knedli z owocami.

1.Receptura i sposób przygotowania:

            a) kotlety ziemniaczane kotlety ziemniaczane -ziemniaki ok. 700 g
-mąka pszenna ok. 40 g
-jajo 2 szt.
-masło ok. 10 g
-sól, gałka muszkatołowa do smaku
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę, schłodzić. Następnie dodać żółtka utarte z masłem i ubitą piane z białek oraz mąkę i przyprawy. Wyrabiać ciasto KRÓTKO! Formować wałek o średnicy ok. 6 cm. Kroić plastry o grubości ok. 2 cm, formować okrągłe lub owalne kotlety, smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

            b) sos pomidorowy
-woda 250 ml
-włoszczyzna ok. 200 g
-koncentrat pomidorowy ok. 20-30 g
-przyprawy
Z włoszczyzny, wody i przypraw sporządzić wywar. Następnie sporządzony wywar przecedzić, zaprawić koncentratem pomidorowym, zagęścić zawiesiną z mąki i wody. Doprawić, dodać pokrojone warzywa z przygotowanego wcześniej wywaru.

            c) knedle z owocamiknedle
-ziemniaki ok. 300 g
-mąka pszenna 70 g
-mąka ziemniaczana ok. 10 g
-jajo 1 sztuka
-sól, cukier do smaku
-masło ok. 10 g
-owoce lub biały twaróg
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę, schłodzić ! Wyłożyć na stolnicę, dodać przesianą mąkę, zrobić wgłębienie, dodać jajo, zarobić ciasto siekając nożem. Zagnieść ciasto rękoma na jednolitą masę. Wyrabiać KRÓTKO! Formować wałek o średnicy ok. 2,5 cm, lekko spłaszczyć, krając ukośne kawałki o długości ok. 2 cm. Gotować 3 minuty od wypłynięcia.

 

 

 

 


d) rolada biszkoptowa z jabłkamirolada
-jaja 4 sztuki
-mąka 2 szk.
-cukier 2/3 szk.
-proszek do pieczenia 1 łyżeczka
-olej 3-4 łyżki
-jabłka 1,5 kg
Jabłka obrać, pokroić w plastry, lekko rozgotować z dodatkiem cukru. Białka ubić pod koniec dodać cukier. Dodawać po jednym żółtku, dodać olej, przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Mieszać, jabłka wyłożyć na blachę, zalać ciastem, piec ok. 30 minut w 180℃. Wyjąć z piekarnika, odwrócić do góry jabłkami, zwijać w roladę, zostawić do wystygnięcia.

2.Wykaz sprzętu i narzędzi.
a)kotlety ziemniaczane z sosem pomidorowym
garnek z przykrywką, trzon kuchenny, waga, praska, łyżki, miski, nóż, patelnia mała, patelnia duża
b)knedle
trzon kuchenny, garnek z przykrywką x2, praska, stolnica, sterylizator do jaja, waga, miski, łyżki
c)rolada z jabłkami
obieraczka, garnek, trzon kuchenny, trzepaczka do jaja, sterylizator, piekarnik, miski, łyżki

3.Zastawa stołowa.
a)kolety ziemniaczane z sosem pomidorowym
Duży talerz do dania zasadniczego, duże nóż i widelec do dania zasadniczego.
b)knedle
talerzyk zakąskowy, nóż i widelec do zakąsek.
c)rolada z jabłkami
Mały talerzy deserowy, mały widelczyk deserowy.

4.Ocena organoleptyczna dań.
a)kotlety ziemniaczane z sosem pomidorowym
smak: pomidorowy, warzywny, ziemniaczany
zapach: warzywny, ziemniaczany
wygląd: lekko zrumienione owalne kotlety z warzywami w sosie pomidorowym
konsystencja: sos zawiesisty, nie rozpadające się kotlety

b)knedle z owocami
smak: ziemniaczany, truskawkowy
zapach: owocowy
wygląd: okrągłe kremowe kulki z żółtą polewą przygotowaną z masła i cukru
konsystencja: zwarte ciasto ziemniaczane z truskawką w środku

c)rolada z jabłkami
smak: biszkoptowy, jabłkowy, słodki,
zapach: jabłkowy
barwa: zawijane ciasto z farszem jabłkowym
konsystencja: zwarte upieczone ciasto


SMACZNEGO!
                                                                                              Wykonała: Klaudia Raźniak

Temat: Potrawy z drobiu duszonego -Pierś z kurczaka duszone z warzywami.

1.Receptury:
a)pierś z kurczaka duszona z warzywamikurczak duszony z warzywami
-3 ćwiartki z kurczaka lub pierś
-2 marchewki
-seler
-1 por
-cukinia
-1 cebula
-Oliwa
-Zioła – liść laurowy 4 listki, tymianek, majeranek, 4 ząbki czosnku
Udka z kurczaka myjemy i zdejmujemy z nich skórę. Udka dzielimy na dwie części (udko i podudzia), przyprawiamy solidnie solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Warzywa myjemy i kroimy na małe części. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z dwóch stron. Usmażone przekładamy do dużego naczynia a na patelni, na tym samym tłuszczu smażymy warzywa. Lekko podsmażone dodajemy do udek. Dokładamy tam zioła w dużej ilości, podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu około 1 godzinę.

b)ryż brązowy
Dwie torebki ryżu wsypać na 4 szklanek gotującej się i osolonej wody. Gotować do zmięknięcia ziaren. Porcjować i podawać na ciepło.

c) mizeria
-ogórek zielony
-śmietana 18 %
-przyprawy
Ogórka umyć, obrać, opłukać. Pokroić w cienkie plastry. Ze śmietany i przypraw sporządzić mieszankę. Ogórki wyporcjować na talerze, polać śmietana z przyprawami, udekorować.


2.Zasatwa stołowa
-talerz do dania zasadniczego
-duży nóż i widelec do dania zasadniczego
-talerzyk zakąskowy

 


3.Ocena organoleptyczna

a)pierś z kurczaka duszona z warzywami
smak: mięsny, słony, ostry, warzywny
zapach: mięsny, warzywny
wygląd: kawałki piersi w sosie
konsystencja: mięso miękkie, mokre, sos pół gęsty

b)ryż brązowy z sosem
smak: warzywny, słony, nietypowy
zapach: ryżu, warzywny
wygląd: uformowany w walec ryż polany sosem z warzywami
konsystencja: ryż al dente

c) mizeria
smak: śmietanowy, ogórkowy, słony
zapach: ogórkowy
wygląd: ogórki polane śmietaną z przyprawami
konsystencja: luźno ułożone ogórki polane gęstą smietaną

Strona 1 z 6

logofooter

Kontakt

Zespół Szkół
Ogólnokształcących i Zawodowych
im. J. Iwaszkiewicza
w Ciechanowcu


  • Telefon Dyrektor
    mgr Eugeniusz Święcki
    (86) 277 11 35
Top