Wystartowaliśmy z realizacją kolejnej części projektu zawodowych staży zagranicznych w Grecji!
Po raz kolejny mamy okazję rozwijać swoje umiejętności i zdobywać cenne doświadczenia w prawdziwym, międzynarodowym środowisku pracy.
Uczestnicy zostali zakwaterowani w hotelu Poseidon Palace, położonego na malowniczej Riwierze Olimpijskiej. Po pysznym obiedzie i odpoczynku wzięli udział w spotkaniu informacyjnym, podczas którego uczniowie poznali zasady obowiązujące podczas praktyk, naszych mentorów oraz opiekunów stażu, którzy będą wspierać nas przez cały pobyt. Dzień pierwszy został zakończony szkoleniem BHP oraz zapoznaniem się z miejscami, w których już dziś rozpoczęliśmy naszą przygodę zawodową.
Podczas staży zawodowych w Grecji:
- Uczestnicy z kierunku Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych będą organizować i przygotowywać stanowisko pracy, poznawać wyposażenie kuchni oraz zasad racjonalnego żywienia i oceniania potraw metodą organoleptyczną. Poznają zasady organizacji pracy na stanowiskach takich jak kucharz, kelner czy barman. Uczestniczyć będą w serwisie dań i napojów oraz realizacji zamówień. Poznają lokalne receptury i regionalne składniki, które w przyszłości z pewnością zainspirują ich do kulinarnych eksperymentów.
- Uczniowie Technik Usług Fryzjerskich poznają strukturę i wyposażenie zakładów fryzjerskich, organizację stanowisk oraz standardy higieny i bezpieczeństwa, jakie obowiązują w greckich salonach. Poznają metody i techniki pielęgnacji i koloryzacji włosów, zapoznają się z profesjonalnymi preparatami wykorzystywanymi w salonach oraz uczestniczyć w zabiegach pielęgnacyjnych.
- Technik Grafiki i Poligrafii Cyfrowej z kolei poznają specyfikę lokalnych firm działających w branży kreatywnej, strukturę organizacyjną biur projektowych i drukarni oraz przygotują się do pracy z nowoczesnym sprzętem graficznym i cyfrowym. Uczestniczyć będą także w realizacji tworzenia logo i identyfikacji wizualnej, przez plakaty i inne formy graficzne.
Program zawodowych staży zagranicznych w ramach realizacji projektu nr 2024-1-PL01-KA121-VET-000199089, w ramach Akredytacji Erasmusa nr: 2020-1-PL01-KA120-VET-096065.


































































































