Uczennice naszej szkoły Agata Kryńska i Alicja Koc dnia 2 grudnia reprezentowały naszą szkołę na etapie okręgowym XXVII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu.
Dziewczyny znalazły się w gronie najlepszych uczniów z województwa podlaskiego. Podczas gdy młodzież zmagała się z zadaniami konkursowymi, opiekunowie mieli możliwość zwiedzenia Muzeum Sybiru w Białymstoku.
Dziewczyny znalazły się w gronie najlepszych uczniów z województwa podlaskiego. Podczas gdy młodzież zmagała się z zadaniami konkursowymi, opiekunowie mieli możliwość zwiedzenia Muzeum Sybiru w Białymstoku.
Olimpiada ta stawia sobie za cel rozwijanie zainteresowań uczniów i nauczycieli szkół ponadpodstawowych problematyką potrzeb pokarmowych człowieka i sposobów ich prawidłowego zaspakajania, wartości odżywczej i prozdrowotnej żywności, gastronomii i kelnerstwa oraz roli żywienia w zapobieganiu chorobom dietozależnym, a także tworzenie dla zdolnej młodzieży możliwości ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy. Tematyką wiodącą tegorocznych zmagań były rybi i owoce morza ich przetwórstwo i wartość odżywcza.