W poniedziałek 17.02.2025r., rozpoczęła się szósta edycja konkursu kulinarnego „Gotuj z klasą” skierowanego do uczniów szkół gastronomicznych z województwa podlaskiego.
Uczniowie Technikum im. Rotmistrza Witolda Pileckiego w Ciechanowcu jako pierwsi z województwa przystąpili do konkursowych zmagań.
Uczennice klasy V – Dominika Żulińska i Agata Kryńska – zdobyły uznanie jury i awansowały do kolejnego etapu.
W tym roku tematem przewodnim jest „Podlaskie inspiracje – Ziemniak, król polskiego stołu”. Uczniowie, pracując w dwuosobowych zespołach, mieli za zadanie przygotować dwudaniowe menu, składające się z pierogów jako przystawki oraz dania głównego. Obowiązkowe składniki, które musiały znaleźć się w potrawach, to ziemniaki, miód i kiszonki. Oprócz walorów smakowych jury ocenia także estetykę potraw oraz ich zgodność z regionalną tradycją kulinarną.
W skład komisji konkursowej wchodziły:
Katarzyna Rostkowska – Wicedyrektor ZSOiZ,
Iwona Krzyżanowska – Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWP,
Dorota Półtorak – Kierownik działu Przetwórstwo rolne, Działu Rozwoju Obszarów Wiejskich, ODR Szepietowo,
Kamila Szczęsna – Restauratorka i współwłaścicielka Sali bankietowej „Szczęsny” i Restauracji Dworska24 w Ciechanowcu.
Dla Technikum im. Rotmistrza Witolda Pileckiego w Ciechanowcu był to debiut w konkursie, co tym bardziej podkreśla sukces uczennic i kadry.
Organizatorem konkursu „Gotuj z klasą” jest Samorząd Województwa Podlaskiego, a nad jego przebiegiem czuwa Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWP.
Zwycięzcy eliminacji szkolnych zmierzą się w finale wojewódzkim, który odbędzie się 28 marca.
Nagrodą główną jest możliwość odbycia stażu w renomowanej restauracji Karola Okrasy.


























