„Gotuj z klasą” w naszej szkole

utworzone przez | lut 20, 2025 | OLIMPIADY i KONKURSY, Technikum

W poniedziałek 17.02.2025r., rozpoczęła się szósta edycja konkursu kulinarnego „Gotuj z klasą” skierowanego do uczniów szkół gastronomicznych z województwa podlaskiego.

Uczniowie Technikum im. Rotmistrza Witolda Pileckiego w Ciechanowcu jako pierwsi z województwa przystąpili do konkursowych zmagań.

Uczennice klasy V – Dominika Żulińska i Agata Kryńska – zdobyły uznanie jury i awansowały do kolejnego etapu.

W tym roku tematem przewodnim jest „Podlaskie inspiracje – Ziemniak, król polskiego stołu”. Uczniowie, pracując w dwuosobowych zespołach, mieli za zadanie przygotować dwudaniowe menu, składające się z pierogów jako przystawki oraz dania głównego. Obowiązkowe składniki, które musiały znaleźć się w potrawach, to ziemniaki, miód i kiszonki. Oprócz walorów smakowych jury ocenia także estetykę potraw oraz ich zgodność z regionalną tradycją kulinarną.

W skład komisji konkursowej wchodziły:

Katarzyna Rostkowska – Wicedyrektor ZSOiZ,

Iwona Krzyżanowska – Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWP,

Dorota Półtorak – Kierownik działu Przetwórstwo rolne, Działu Rozwoju Obszarów Wiejskich, ODR Szepietowo,

Kamila Szczęsna – Restauratorka i współwłaścicielka  Sali bankietowej „Szczęsny” i Restauracji Dworska24 w Ciechanowcu.

Dla Technikum im. Rotmistrza Witolda Pileckiego w Ciechanowcu był to debiut w konkursie, co tym bardziej podkreśla sukces uczennic i kadry.

Organizatorem konkursu „Gotuj z klasą” jest Samorząd Województwa Podlaskiego, a nad jego przebiegiem czuwa Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWP.

Zwycięzcy eliminacji szkolnych zmierzą się w finale wojewódzkim, który odbędzie się 28 marca. 

Nagrodą główną jest możliwość odbycia stażu w renomowanej restauracji Karola Okrasy. 

Przejdź do treści